ANKARA BAHÇE MARKET 
gallery/gtgtrg

0312 399 55 20 

0545 588 38 91 

0312 399 55 20 

0545 588 38 91 

MÜŞTERİ HİZMETLERİ

YEM ŞALGAMI TOHUMU
Yem Şalgamı Tohumu Özellikleri:


Halk arasında Şalgam Otu veya Yemlik Kolza olarak bilinen bitki, hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını giderecek alternatif yem bitkisi oldu. Birçok Avrupa ülkesinde de yetiştirilen bitki, mısır ve yoncaya göre daha az bir maliyetle yetiştirilebiliyor.
Yemlik Kolza, 7-8 aylık yetişme süresi ve yüzde 18-22 protein oranı ile tek yıllık bir yem bitkisidir. Silajı kokusuz oluyor ve aynı zamanda hayvanlar tarafından da sevilerek yeniliyor. Bakım ve işçiliği az. Hasat dönemi erken olduğundan ikinci ürün olarak çok rahat ekilebiliyor.
Dönüme 1-1,5 kg tohum atılır.
Kışa dayanıklı ve toprak dostu olması, süt verimini ve kalitesini de arttırması önemli avantajları olarak öne çıkıyor.
Sulu alanlarda dekara; 10 - 15,5 ton yeşil ot verir.
Yeşil olarak verildiği gibi silajıda yapılabilir.
Kuru maddesindeki protein % 18 - 22 arasında değişir.
Silaj yapılırken 1 ton yeşil şalgam içine 40 - 50 kg. buğdaygil kırması katılabilir.
Küçükbaş hayvan beslemesinde koyun ve kuzular çok beğenerek yerler.
Büyükbaş hayvan beslemesinde, günlük hasıl olarak verilebilir.
Kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir.
-15 oC `ye kadar dayanıklıdır.
Kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir.
Lenox, Yem Şalgamı İngiltere'den Ukrayna'ya kadar uzanan tüm Kuzey Avrupa bandı ile Kuzey Adriyatik Bölgesinde ana silaj bitkisi olarak kullanılan Ot Tipi Yem Şalgamı Silajı, Hollanda'da 90 kg/gün süt veren efsane hayvanların da beslenildiği silajdır.
Kuru maddede Protein içeriği yoncadan fazladır. Yağ oranı yüksektir. Zengin vitamin ihtiva eder.
Lenox silajı kullanımında süt üretiminde belirgin artışlar görülür. Hayvanın tüyleri parlaklaşır, yeme gelme artar, ayak hastalıkları ve özellikle ishal vakalarında belirgin düşüş gözlemlenir. Hayvan yem yapımında kullanılacak olan lenox yaprakları ve kökü koyun, keçi, düve, sığır, süt inekleri tarafından büyük bir iştahla yenen ikinci ürün olarak değerlendirilen, çok iyi sindirilebilen, yüksek verimli (7,5- 15 ton/dekar), kış soğuklarına dayanıklı (-6, -10 ºC'ye kadar), 2,5-3 ay sonra hasada başlanabilen % 5'i kök, % 95'i yapraklardan oluşan iyi bir yem bitkisidir.
Diğer yem bitkilerine oranla daha verimli ve daha az maliyetli tek yıllık yem bitkisidir. Hayvan beslenmesinde en iyi yemlerden biridir. Köklerdeki kuru madde oranı % 8,5, yapraklardaki ise % 9,5 tir.
EKİM ZAMANI: Ön bitkinin hasadından sonra toprak 8-10 cm derinliğinde soklu pullukla sürülür. Ekimde tohumun istenen derinliğe düşmesini sağlamak için tapan çekilmelidir.